Zupy błyskawiczne inaczej nazywane chińskimi to bardzo popularne danie wśród studentów i osób zapracowanych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie kosztują zbyt wiele i nie zajmują zbyt wiele miejsca w kuchennej szafce. Niestety tego rodzaju zupy są skarbnicą wielu dodatków i konserwantów, które niekoniecznie należą do tych zdrowych. Czy jest się czego bać i czy faktycznie jedzenie typu instant należy ograniczyć do całkowitego minimum?
Rosnące tempo życia, brak wolnego czasu, brak wysublimowanego poczucia smaku bądź skromny budżet – wszystkie te czynniki przemawiają za koniecznością błyskawicznego przygotowywania dań i potraw. Z reguły im szybciej można przygotować dany posiłek, tym niestety wypada on gorzej pod kątem wartości odżywczych.
Omawiana zupka chińska również do nich należy, a wręcz można powiedzieć, że przoduje. Dlaczego? Ponieważ danie to jak nazwa wskazuje jest błyskawiczne w przygotowaniu i niestety oprócz względnie dobrego smaku i świetnych właściwości zapychających żołądek, nie oferuje nic więcej.
Spis Treści
Czym są zupy instant?
Zupy błyskawiczne należą do typowych zapychaczy. Składają się z niewielkiego opakowania plastikowego, które zawiera makaron (nuddle), dodatki smakowe oraz olej, przyprawy lub inne dodatki w zależności od producenta. Danie to jest szybkie w przygotowaniu, ponieważ wystarczy przełożyć wszystko do miski lub talerza i zalać gorącą wodą. Po upływie 2-3 minut danie nadaje się do spożycia. Można powiedzieć wtedy: „-Smacznego!”, ale czy na pewno?
Co zawierają zupy błyskawiczne?
Najwięcej miejsca na etykiecie zup chińskich zajmują konserwanty w żywności. W skład tego rodzaju produkty wchodzą również dodatki smakowe, przeciwutleniacze i barwniki. Co ciekawe, w przypadku markowych produktów, składniki te w 90% nie są szkodliwe dla zdrowia, jeżeli są spożywane w umiarze. Warto jednak dodać, że tanie zupy błyskawiczne które kupić można już za kilkadziesiąt groszy to skarbnica jeszcze bardziej wyjątkowych składników, które mogą okazać się szkodliwe nawet po jednorazowym spożyciu. Generalnie im mniej elementów znajdziemy w składzie zup instant, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Gdzie leży szkodliwość zup błyskawicznych?
Skoro zatem przeciętna zupa błyskawiczna nie zawiera nadmiaru szkodliwych konserwantów, to dlaczego uważana jest za skarbnicę śmieci i największą szkodliwość XXI wieku? Faktycznie jakość zup błyskawicznych uległa ostatnimi znacznej poprawie. Niestety nie da się z tego rodzaju produktu suchego stworzyć pełnowartościowe i zdrowe danie.
Zupy typu instant nie zawierają praktycznie żadnych wartości odżywczych, minerałów, nie mówiąc już o witaminach. Uczucie głodu stłumią jedynie zalegając przez kilkanaście godzin w żołądku (tyle czasu trwa rozkład makaronu instant). Dużo lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie owocu, który zostanie szybko strawiony i dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Produkty suche, takie jak omawiane zupy instant, stanowią dobre wyjście awaryjne w sytuacji kryzysowej, jednak zdecydowanie nie powinny stanowić części naszej codziennej diety.