Pakowarka próżniowa to nic innego jak urządzenie, które wspomaga przechowywanie żywności. Po za przechowywaniem spełnia również funkcję taką jak: porcjowanie żywności. Jednak najważniejszym czynnikiem, dlaczego tak zwana pakowaczka próżniowa stała się królową w kuchni zarówno w prywatnych domach jak i gastronomii jest fakt – jak świetnie radzi sobie z przedłużeniem terminu świeżości, po otwarciu z oryginalnych opakowań dostawcy. De facto – również bardzo często pierwotnie przez producenta zamkniętych w próżniowych warunkach.
Pakowarka próżniowa – idealne rozwiązanie dla osób ceniących swój czas i finanse
Zamknąć samemu – jak w fabryce?
Wystarczy włożyć żywność do woreczka i umieścić go w pakowarce próżniowej. Urządzenie usunie powietrze oraz bardzo dokładnie i szczelnie je zamknie. Dzięki takiemu rozwiązaniu przechowywana w taki sposób żywność zachowa swoją żywotność o wiele dłużej niż przy zastosowaniu tradycyjnych metod przechowywania. Czynność zamknięcia w zależności od produktu nie powinna zająć więcej niż 1 minutę.
Jak wyglądają pakowarki próżniowe? Kilka modeli dla zobrazowania przez dalszą częścią lektury można odnaleźć tutaj: https://gastroprodukt.pl/pakowarki-prozniowe Uwaga, bardzo prosty wygląd może zaskoczyć!
Zalety Pakowarki Próżniowej – te mniej i bardziej oczywiste.
Pakowarki próżniowe:
- Zwiększą żywotność naszego jedzenia.
Pakowarki próżniowe mają jedno główne zadanie. Po za możliwością podzielenia zbiorczych półproduktów na porcję oraz przepakowania ich na mniejsze racje – mają maksymalnie zwiększyć świeżość. Dzięki całkowitemu odcięciu powietrza – praktycznie do zera spada rozwój drobnoustrojów które odpowiadają za ich przeterminowanie.
- Pozwolą zaoszczędzić pieniądze
Nie istnieje kuchnia na świecie która w pełni wykorzystuje potencjał żywnościowy. Pomimo najlepszej organizacji, świetnej komunikacji pomiędzy kucharzami i menagerami – nie ma możliwości, aby zarządzać produktami i cyklem dostaw bez strat. Każdy produkt żywnościowy ma swoją datę przydatności, a przy zmieniających się ilościach gości, konsekwencjach w postaci pogody lub innych czynnikach jak gusta klientów – nie ma możliwości, aby nie ponosić strat.
Pomimo najlepszych obliczeń, małych zamówień produktów, choć takie rozwiązania powodują stres, z powodu brak produktu do stworzenia potraw – nie ma możliwości, aby produkty nie trafiały do kosza.
A gdyby tak – zagospodarować zakupionym towarem na dłużej? Cieszyć się z różnorodności wszystkich składników w każdej możliwej chwili oraz z możliwości podjęcia decyzji o wykorzystaniu każdego najmniejszego półproduktu?
Pakowaczka próżniowa umożliwia podzielenie wszystkich produktów na małe porcje. Możliwość ich otworzenia w dowolnym terminie oraz co najważniejsze – przedłużenia ich daty ważności, nawet jeśli półprodukt zostanie otworzony ze zbiorczego opakowania.
Kilogramowe opakowanie otwartego i kosztownego sera dla jednego z klientów, dla przyrządzenia tego jednego dania – spędza sen z powiek każdego właściciela restauracji. Z próżniową pakowarką przyrządzenie rzadko zamawianego dania – przestanie zamiast generowania strat, przynosić zyski oraz umożliwi wprowadzenie do karty różnorodność dań. Resztę produktu należy podzielić na porcję, wykorzystać pakowarkę próżniową i cieszyć się z zaoszczędzonych środków.
- Zwiększą nasz wolny czas
Przedstawiona poniżej zaleta będzie bardzo merytoryczna. Jak pakowarka próżniowa może zaoszczędzić czas w kuchni. Czy może ona pomóc w zarządzaniu czasem w kuchni? Porównajmy kuchnie do produkcji. Jak bardzo nie możemy sobie tego wyobrazić – przy powtarzalnych czynnościach, a właśnie takie wykonujemy w kuchni – niezmiernie ważne jest wykonywanie czynności w określonym porządku oraz podzielenie ich na pewne podobne podzespoły. Przypuśćmy, że jesteśmy zwolennikami świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Pomarańcze muszą być świeże – to podstawa. Nie mogą wysychać. Codziennie trzeba owoce obrać, pokroić, usunąć błonki. Każdego dnia trzeba umyć wszystkie naczynia oraz przybory wykorzystane do przyrządzenia soku. A gdyby tak tylko raz na 3 dni przygotować świeże pomarańcze? Tylko raz na 3 dni umyć deskę, narzędzia, tylko raz zetrzeć blat? A każdego dnia wyciągnąć z lodówki świeżą porcję gotowych pomarańczy do codziennego soku? Zapomnieć o codziennym czasie poświęconym na przygotowanie każdej potrawy od podstaw?
- Zniwelują nudne posiłki w kuchni
Ciężko o różnorodność w kuchni bez strat. Dzięki pakowaczkom próżniowym można naprawdę wygrać z nudą w kuchni. Bez obaw można przyrządzić kilka potraw oraz cieszyć się ich długotrwałą świeżością.
- Zwiększą przestrzeń w lodówce
Dzięki kompletnemu wyciągnięciu powietrza z woreczka, w którym jest umieszczony produkt – mamy wrażenie jakbyśmy przechowywali żywność w jego naturalnych rozmiarach. Dzięki temu nie zajmujemy miejsca w lodówce dodatkowymi pojemnikami czy naczyniami. Pakowanie próżniowe to również możliwość racjonalnego podziału produktów na dowolne porcje oraz ich przechowywania bez potrzeby narażania się na utratę produktu. - Pomogą w racjonalnym porcjowaniu
Kolejną zaletą jest możliwość wykorzystania woreczków do stworzenia gotowych porcji oraz gotowych dań, przy zachowaniu różnorodności potraw. Przy optymalnym zarządzaniu posiłkami mając wszelkie dodatki oraz produkty pod ręką, a także co najważniejsze – podzielone już na porcję – oszczędzają nasz czas i dają możliwość stworzenia kilkunastu posiłków w bardzo krótkim czasie.
Jeśli zalety wzbudziły ciekawość gastroprodukt.pl to miejsce, które przekona do nabycia urządzenia, które tak bardzo poprawi jakość i przyjemność gotowania.
A wiele czeba?:)