Dużo obowiązków i całe dnie w pracy powodują, że brakuje czasu na gotowanie. Dlatego coraz więcej osób wybiera jedzenie w restauracji. Po czym poznać dobry lokal? Do jakich miejsc warto zaglądać? Na co zwracać uwagę?
Spis Treści
Zapach
Wchodząc do restauracji, ważne jest pierwsze odczucie. Pierwsze co dosięga klienta to zapach. Warto, aby gość poczuł woń kwiatów, powietrza lub drewna z kominka. Bardzo pożądane jest uczucie zapachu przygotowywanego jedzenia. Kucharze często używają odpowiednich chwytów, dzięki którym lokal wypełnia się ciekawymi aromatami. Należy pamiętać, iż zapach odgrywa dużo ważniejszą rolę od samego wyglądu pomieszczenia, ponieważ aranżacja wnętrza jest kwestią gustu. W każdym lokalu to kuchnia pokazuje, ile jest wart.
Zapełnienie sali i parkingu
Ilość klientów świadczy o tym, że jedzenie w danym lokalu musi być dobre. Jeśli wszystkie stoliki są zajęte a przed restauracją ustawia się kolejka, to znak, że w tym miejscu warto zjeść. Warto sprawdzić, czy przebywają tam lokalni klienci, na przykład czy we włoskiej restauracji jedzą osoby mówiące w języku włoskim.
Dobrą restaurację można też poznać po braku wolnych miejsc parkingowych. Świadczy to o zainteresowaniu i zaangażowaniu klientów, którzy specjalnie przejechali kilkanaście kilometrów, by zjeść właśnie w tym miejscu. W przydrożnych restauracjach warto zatrzymywać się w miejscach, gdzie stoi dużo ciężarówek. Właśnie w takich miejscach można zjeść dużo, dobrze i tanio.
Obsługa
Kelnerzy powinni dbać o dobrą obsługę oraz zadowolenie gości. Kelner powinien od razu zainteresować się wchodzącym klientem, wskazać stolik, odebrać kurtkę oraz zaproponować coś do picia. Gość nie powinien stać lub siedzieć przez kilka minut sam, bez żadnej reakcji ze strony kelnerów. W większych restauracjach osobą odpowiedzialną za pracę obsługi jest menedżer sali.
Gdzieniegdzie można spotkać właściciela, który ma pogląd na salę, przygląda się pracy podwładnych, zwraca uwagę na samopoczucie gości. W ten sposób stara się odgrywać rolę dobrego gospodarza.
Menu
Gdy karta dań jest za bardzo rozbudowana, świadczy to o tym, że właściciel nie ma pomysłu, w czym powinna specjalizować się restauracja. Wygląda na to, że lokal jest maszynką do zarabiania pieniędzy poprzez zaspokajanie wszystkich upodobań. Menu dobrej restauracji charakteryzuje się zwięzłością a wszystkie dania są idealnie połączone. Zbyt długa karta może być przyczyną tego, że nie wszystkie półprodukty w odpowiednim czasie opuszczą kuchnię. Wzrasta prawdopodobieństwo zjedzenia czegoś mrożonego lub niestety nieświeżego. W lokalu podającym wiele dań, wszelkie możliwe produkty zamiast na talerzu znajdą swoje miejsce w zamrażarce. Nie ma takiej opcji, aby wszystkie dania z listy były przygotowywane na bieżąco.
Reasumując, wszystkie powyższe czynniki są bardzo ważne. Nie da się wyróżnić jednego konkretnego, dzięki któremu lokal będzie dobrze prosperować. Ale i tak przed udaniem się do jakiejkolwiek restauracji warto najpierw przeczytać komentarze w internecie na jej temat lub zasięgnąć opinii znajomych.
Artykuł został przygotowany we współpracy z restauracjanadpotokiem.pl |