co jesz Poradnik

Dziczyzna – kulinarne dziedzictwo

Dziczyzna - kulinarne dziedzictwo

Chyba każdy z nas przynajmniej raz słyszał od swojej babci lub dziadka, że prawdziwe mięso, to mięso z dzika, a nie sztuczna wieprzowina czy drób. Przez wiele wieków to dziczyzna była najpopularniejszym mięsem w Polsce, a słynny dzik pieczony w całości stał się niemal jej daniem narodowym. Przez lata mięso z dzika, sarny czy jelenia było zepchnięte na margines, bo zastąpiło je mięso ze zwierząt hodowlanych – mniej zdrowe i wartościowe, ale za to tańsze i łatwo dostępne. Na szczęście nastały czasy, kiedy dziczyzna zaczęła wracać do łask, a coraz więcej polaków zaczęło doceniać jej nadzwyczajne właściwości.

Dziczyzna – bezkonkurencyjna jakość i smak

Czym właściwie jest dziczyzna i dlaczego jest tak ważne, abyśmy ją regularnie spożywali? Dziczyzna to mięso zwierząt leśnych, głównie dzika, sarny czy jelenia. Jest to najzdrowsze mięso, ponieważ życia tych zwierząt nie dotyka ingerencja ludzka – nie są karmione GMO, faszerowane antybiotykami ani hormonami, mają swobodę ruchu. Jest to najbardziej naturalne i ekologiczne mięso i dlatego tak dobrze wpływa ludzki organizm. Dziczyzna jest mięsem kruchym o niskiej kaloryczności i zawartości cholesterolu i chudszym od drobiu! Ponad to bogata jest w witaminy z grupy B, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz białka obfitujące w aminokwasy egzogenne, których nasze ciała nie są w stanie same wytworzyć. Dziczyzna to mięso idealne dla osób z anemią, nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, zbyt wysokim cholesterolem czy odchudzających się. Mięso to nadaje się także zarówno dla małych dzieci jak i starszych osób, ponieważ nie obciąża delikatnego żołądka i nie powoduje alergii pokarmowych. Dziczyzna i zdrowie to synonimy!

Ale dziczyzna to nie tylko dobry wpływ na nasze samopoczucie – to także wyjątkowy smak i aromat. Każdy, kto kiedykolwiek jadł dziczyznę, wie, że mięso to posiada swój unikalny smak, który podkreślony odpowiednią kompozycją ziół, zachwyci każdego pasjonata dobrego jadła. Zwierzęta leśne żywią się leśnymi przysmakami – grzybami, owocami, ziołami, korzeniami, bukwią, a każdy z nich posiada swój charakterystyczny aromat, który przenika do mięsa, a następnie na nasze talerze. Nie ważne, jak podamy dziczyznę, czy będzie ona gotowana, smażona, pieczona, grillowana, wędzona, serwowana w formie zupy, przekąski czy dania głównego – każde danie będzie miało ten niepowtarzalny smak i aromat.

Dziczyzna - kulinarne dziedzictwo
Dziczyzna – kulinarne dziedzictwo

Pasztet z sarny, kiełbasa myśliwska czy chorizo z dzika?

Choć wydaje nam się, że dziczyzna to jedynie klasyczny smalec z dzika, kiełbasa myśliwska, pasztet z sarny czy kiełbasa z dzika, to prawda jest zupełnie inna. Na rynku możemy znaleźć też takie wyroby jak kabanosy z dzika, pasztet z jelenia, salami z dzika czy chorizo z dzika. Chorizo to tradycyjna kiełbasa kuchni hiszpańskiej, charakteryzująca się czerwonym kolorem oraz sposobem przygotowania. Oryginalną wersję przyrządza się z mięsa wieprzowego, dużej ilości czerwonej papryki i przypraw, a następnie surową suszy się przez okres 8 tygodni. Klasyczne chorizo z Hiszpanii zostało połączone z polską dziczyzną i tak powstał niebanalny produkt, jakim jest chorizo z dzika. Chorizo z dzika w dalszym ciągu zawiera w sobie dużą dawkę papryki i nadal suszone jest przez długie tygodnie, ale toporne mięso wieprzowe zamieniono na delikatną dziczyznę, dzięki czemu kiełbasa ma wyjątkowy smak i aromat. Można ją jeść na surowo lub podawać jako główny składnik lub dodatek do innych dań. Przykładami niech będzie pyszny makaron z mozzarellą, cebulką i chorizo z dzika, leczo z chorizo, pizza z chorizo z dzika czy szaszłyki z tą polsko-hiszpańską kiełbasą.

Dziczyzna - kulinarne dziedzictwo
Dziczyzna – kulinarne dziedzictwo

Leśniczówka – nowa jakość wyrobów z dziczyzny

Jeśli jesteś fanem polskiej dziczyzny lub chcesz spróbować jak smakują najlepsze wyroby z dziczyzny, to zapraszamy do nas! Leśniczówka to firma tworzona przez pasjonatów myślistwa, którzy dbają o najwyższą jakość mięsa i wędlin, które produkują według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Doświadczeni masaże starannie przygotowują wyroby z najlepszych kawałków mięsa, tak aby każdy produkt był jak najlepszy. Tylko u nas znajdziesz szeroką gamę produktów w atrakcyjnych cenach z gwarancją smaku i wysokiej jakości, bez dodatku sztucznych składników i konserwantów. Leśniczówka to miejsce stworzone do tego, aby zakochać się w dziczyźnie.

Dziczyzna - kulinarne dziedzictwo
Dziczyzna – kulinarne dziedzictwo

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o