Smakołyki z Kołobrzegu i regionu wygrały na targach „Smaki Regionów” organizowanym w Poznaniu. Podczas poznańskich targów „Smaki regionów” nagrodzono wiele produktów regionalnych pochodzących z Pomorza Zachodniego, w tym z Kołobrzegu. „Perełki” kulinarne przygotowywane są tu od wieków według niezmiennej receptury, cały czas zachwycając pysznym smakiem.
Smakołyki z Kołobrzegu i regionu wygrały na targach „Smaki Regionów” organizowanym w Poznaniu
Mieszkańcy Kołobrzegu i całego regionu doskonale wiedzą, jakie „perełki” skrywa ich tradycyjna kuchnia. Ser bałtycki, kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej, wino czerwone gronowe Sydonia oraz miód pitny trójniak woliński leśny, zostały numerem jeden podczas poznańskich targów „Smaki Regionów”. Wyróżnieniami i medalem nagrodzono także miód nektarowy chabrowy i kołobrzeskie ogórki kiszone.
Odznaczenia dla regionalnej kuchni
Nagrodę za najlepsze danie otrzymali podczas targów uczniowie Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Ich popisowym daniem była aksamitna zupa przygotowana z kołobrzeskich ogórków kiszonych, z dodatkiem wędzonego pstrąga z kozim serem oraz roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym podawane z placuszkami z kapusty kiszonej z beczki – brzmi smakowicie! Honorowym wyróżnieniem „Klucz do Polskiej Spiżarni” został nagrodzony Prof. Bogdan Matławski z Uniwersytetu Szczecińskiego, który zajmuje się propagowaniem regionalnej kultury oraz tradycji Pomorza Zachodniego. Tworzy liczne publikacje i audycje, dotyczące dań wchodzących w skład kuchni regionu kołobrzeskiego.
Ekologia i tradycja idą ze sobą w parze
W tym roku prestiżowe nagrody były przyznawane w Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu, a wręczał je wicemarszałek Jarosław Rzepa. Podczas przemówienia podkreślił ogromną rolę regionalnej kuchni oraz propagowania jej przez producentów z Pomorza Zachodniego. Przyznane „Perły” kulinarne to najwyższe odznaczenie gastronomiczne przyznawane produktom regionalnym, dlatego producenci mogą być dumni nie tylko ze swoich pysznych perełek, ale również propagowania wiedzy na ich temat.
Wszyscy producenci którzy znaleźli się na poznańskich targach, wiele mówią o ekologii i przywiązaniu do tradycyjnych technik wyrobu potraw. Ryszard Jaszczowski, właściciel Gospodarstwa Ekologicznego Sedina w Dolicach opowiadał na temat swoich pomidorów, które uprawia wyłącznie naturalnymi i ekologicznymi technikami, a wykorzystywane przez niego składniki mają certyfikaty „eko”.
Gdzie można spróbować dań tradycyjnej kuchni Pomorza Zachodniego? Zapraszamy na wycieczkę po regionie! Kołobrzeg i okolice Szczecina to najlepsze miejsca na spróbowanie specjałów tutejszej kuchni, w której receptury nie zmieniają się od wieków.
Artykuł powstał dzięki portalowi Kredyty Kołobrzeg