
To już dziś – Tłusty Czwartek. Lubicie pączki? Dziś jemy je na słodko, lecz dawniej były inaczej przygotowywane. Sami się przekonajcie jak.
W końcu nadszedł ten dzień, każdy na niego z niecierpliwością czekał od dłuższego czasu. Tłusty czwartek to właśnie dziś. Od rana w sklepach pełno ludzi w pogoni za paczkami bądź innymi pysznymi smakołykami.
Jedni kupują gotowe pączki, inni zaś wolą pieczone domowym sposobem według sprawdzonych przepisów swojej babci. Według sondaży przeprowadzonych pośród przypadkowo spotkanych ludzi na ulicy, ci którzy kupują gotowe pączki, po prostu nie mają czasu na pieczenie. Wiadomo, że smaczniejsze są zrobione własnoręcznie, lecz z powodu braku czasu ludzie kupują gotowe. Tak jest szybciej, lecz nie koniecznie pysznie.
Racuchy, pączki czy faworki są najbardziej popularnymi smakołykami. To one goszczą na polskich stołach w tłusty czwartek. Tradycja jedzenia słodkości w tłusty czwartek sięga aż do XVI wieku. Dzień ten otwiera ostatni tydzień karnawału. Dla chrześcijan jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W tym roku zaczyna się on 14 lutego, w Środę Popielcową.
W dzisiejszych czasach w naszych przepysznych pączkach można znaleźć marmoladę, budyń, czekoladę a nawet twaróg. W czasach naszych przodków można w nich było znaleźć migdał bądź orzech woski, które miały na celu przyniesienie szczęścia. Nadziewano ich również słoniną, boczkiem lub mięsem. Ich słodka wersja pojawiła się w późniejszych czasach i prawdopodobnie zapożyczona była z kuchni arabskiej.
Według historyków tłusty czwartek dostał swoją nazwę od sycących i kalorycznych potraw, które spożywano podczas biesiadowania. Zarówno zwyczajni ludzie jak i szlachta chcieli się w ten sposób przygotować na sześciotygodniowy post, który zakazuje hucznych zabaw, wesel oraz jedzenia posiłków mięsnych.
Również w tamtejszych czasach panował zwyczaj chodzenia po domach.”Zapust”, czyli dziwacznie przebrany konik w towarzystwie dwóch oryginalnie ubranych osób. Do ich zadań należało między innymi wypraszanie biesiadników z karczmy o północy przed Środą Popielcową. Staropolskie przysłowie, które do dziś jest popularne, brzmi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.
Dziś już rzadko się spotyka chodzenia po domach czy jedzenia pączków z boczkiem. Niestety tradycje zanikają, lecz symbol tłustego czwartku – przepyszne pączki nie zanikły. Wszystkim życzymy smacznych pączków.
Aktulności
Uwaga na maile Bnp Paribas Bank

felietony
Jak naprawić przeciekający dach bez zmiany pokrycia?

Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale przeciekający dach nie zawsze wymaga zmiany całego pokrycia, tylko jego naprawy. Oczywiście jest to znacznie mniej kosztowne, a co najważniejsze można to zrobić w stosunkowo łatwy i szybki sposób. Nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności, dlatego też powinien sobie z tym poradzić absolutnie każdy. Naprawa przeciekającego dachu nie jest, aż tak bardzo skomplikowanym zadaniem.
Kołobrzeg
Na S6 ciężarówka uderzyła w samochód straży pożarnej

Na S6 ciężarówka wpadła w wóz straży pożarnej
W przestrzeni Stramnicy trafiło do porównania z udziałem wozu kołobrzeskich strażaków.
Na trasie S6 w samochód warty miał wjechać inny pojazd. Trwa ustalanie przyczyn zdarzenia. Więcej informacji wkrótce.
Aktualizacja:
W zdarzeniu nikomu nic się nie stało. 60-letni kierowca ciężarówki został ukarany 500 zł mandatem
-
Ciekawostki3 miesiące ago
Bezpieczna nauka kitesurfingu z FunSurf
-
Ciekawostki4 miesiące ago
Rolety solarne – innowacja i ekologia w jednym systemie
-
Warto przeczytać4 miesiące ago
W co warto wyposażyć profesjonalny zakład stolarski?
-
Ciekawostki5 miesięcy ago
Czym się charakteryzują antresole i podesty magazynowe wysokiej jakości?
-
Warto przeczytać2 miesiące ago
Wystawa WAR DIARIES 2022 w Galerii Foto-Gen we Wrocławiu
-
Relaks3 miesiące ago
Ifirma + WooCommerce w Apilo – integracja dająca ogrom możliwości
-
Warto przeczytać1 miesiąc ago
Polsko-Gruziński Festiwal Kultury
-
Warto przeczytać2 tygodnie ago
STATE OF GLASS – Dolnośląskie Warsztaty i Sympozjum Szkła Artystycznego i Designu