Informacje Relaks Warto zobaczyć Z nami wiesz, co jesz zdrowie

Zdrowa żywność – jaka to żywność?

Coraz częściej słyszymy o dolegliwościach i chorobach układu pokarmowego. Sami też nie czujemy się najlepiej. Nasz brzuch wydaje się ciężki i my sami czujemy się tak samo. Warto więc zastanowić się, czy nie lepiej zwolnić na chwilę tempo i pomyśleć jak zmienić swoje życie by poczuć się lekko. Najlepiej zacząć od zmiany stylu odżywiania i zacząć jeść zdrowe, wartościowe produkty.


Coraz częściej spotykamy się z określeniem eko żywność, bio żywność i nawet zaczynamy powoli sięgać na półki sklepowe po właśnie taką. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że niejednokrotnie jest to tylko nic nie znaczący napis na opakowaniu i nie ma on nic wspólnego ze zdrową żywnością. Co więc robić? Najlepiej udać się do wyspecjalizowanego sklepu ze zdrową żywnością lub na farmę. Możemy być pewni, że tam kupimy dobry, wartościowy produkt.

A jaki produkt jest dobry i zdrowy?

Oto kilka wskaźników:
– żywność ekologiczna to żywność produkowana w ekologicznych gospodarstwach, w których to cały proces hodowli i produkcji jest poddawany kontroli. Kontrola taka kończy się nadaniem danemu produktowi certyfikatu. Żywność taka charakteryzuje się tym, iż w jej produkcji nie stosuje się konserwantów, sztucznych barwników, nawozów ani polepszaczy. Produkowana jest na mniejszą skalę i z surowców wysokiej jakości. To przekłada się także na cenę produktu, który jest niewątpliwie droższy.

eko uprawa – przy uprawie warzyw i owoców należy chronić glebę przed wyjałowieniem, a jako nawóz stosuje się obornik i kompost. Eko warzywa i owoce zawierają więcej przeciwutleniaczy opóźniających proces starzenia a także więcej błonnika, minerałów i witamin, w tym witaminy C, która służy jako konserwant. Dzięki niej warzywa i owoce nie zgniją jak inne, lecz obeschną.
– zwierzęta muszą być karmione bio karmą pochodzącą z gospodarstwa, nie mogą mieć podawanych hormonów ani antybiotyków. Hodowane są w oborze na ściółce, z której pobiera się obornik. Mięso z nich jest mniej tłuste i wodniste. Wędlina bio, jak i mleko zawiera jednak w sobie konserwant. Dopuszcza się obecność do 5 procent substancji dodatkowych, gdyż bez tego szybko by się psuły i groziły zatruciem.

– warto kupować produkty bezpośrednio od rolnika. Po pierwsze z pewnością będą tańsze, w sklepie ceny są bowiem zawyżone przez marże. Jeśli rolnik nie karmi swoich zwierząt podejrzanymi paszami, to żywność, którą z nich pozyskuje (mleko, sery, jaka) jest ekologiczna, mimo tego, że nie ma na to certyfikatów.

Bez wątpienia naturalne produkty są dużo zdrowsze i dużo smaczniejsze. Z pewnością warto zapłacić większą cenę i wybrać to, co dla nas najlepsze. Bowiem nasze zdrowie jest bezcenne.

2 Responses

  1. Ja to teraz już nie wiem,która żywność jest zdrowa.Mam wrażenie że w dzisiejszych czasach to nic nie można wychodować bez nawozów.Kupuję mleko od sąsiada ale nie mam pojęcia co on daje swoim krowom bo to mleko bardzo dziwnie pachnie.To nie jest takie mleko jak kiedyś u babci.

  2. Według mnie zdrowa żywność to taka, którą uprawiamy w swoim przydomowym ogródku. Tylko wtedy mamy 100% pewność, że marchewki, truskawki, ogórki czy też inne warzywa są na prawdę zdrowe, bez sztucznych dodatków i innych ulepszaczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *